|

Milt

Voor honderduizenden jaren hebben onze voorouders de dieren die zijn aten van kop tot staart genuttigd. Dit betekent dat ze naast het spiervlees ook organen aten.

Tegenwoordig behoren veel organen tot “vergeten stukjes vlees”.

Het eten van organen is niet bepaald populair.

Toegegeven; orgaanvlees kan een veel intensere, karakteristieke smaak hebben dan je doorsnee biefstukje. En ook qua mondgevoel – zoals bij lever of milt – kan het eten van orgaanvlees soms een bijzondere beleving zijn.

Maar feit is wel dat orgaanvlees werkelijk BOMVOL zit met voedingstoffen.

En daarom zal ik op deze website een serie artikelen wijden aan de diverse stukjes “vergeten vlees” en waarom ze toch een plaatsje verdienen binnen een voedzaam carnivoor of keto dieet!

Van kop tot staart eten

Het eten van orgaanvlees volledig binnen het idee van het volledig gebruik maken van alle voedzame onderdelen die dieren te bieden hebben. Zo staat bijvoorbeeld (runder)lever bekend als de multivitamine van Moeder Natuur. 

Maar ook de milt is een orgaan dat rijk is aan voedingstoffen.

In dieren is de milt een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. In traditionele en inheemse culturen wordt de milt dan ook geconsumeerd om de weerstand te verbeteren en ondersteunen

In het geval van de rundermilt zorgt de milt er bij een koe voor dat:

 • Beschadigde of oude rode bloedcellen worden afgebroken
 • Witte bloedcellen worden geproduceerd die een afweerfunctie hebben
 • Opslagplek voor bloed

Vanwege de functie die de milt heeft met betrekking tot het “recyclen” van rode en witte bloedcellen is dit orgaan zeer rijk aan ijzer. Milt kan tot wel 5x zoveel ijzer als lever bevatten.

Voedingswaarde Rundermilt

VOEDINGSSTOF AMOUNT % ADH
CALORIEEN 102 kcal 4%
TOTAAL VET 3 gram 5%
VERZADIGD VET 1 gram 5%
CHOLESTEROL 263 mg 88%
NATRIUM 126 mg 5%
KALIUM 274 mg 8%
KOOLHYDRATEN 1.1 gram 0%
EIWIT 18.3 gram 37%
VITAMINE A 0 0%
VITAMINE D 0 0%
VITAMINE E 0 mg 0%
VITAMINE K 0 mcg 0%
FOLIUMZUUR 3.3 mcg 0.8%
NIACINE 7.2 mg 42%
RIBOFLAVINE 0.4 mg 22%
THIAMINE 0.1 mg 3%
VITAMIN B6 0.1 mg 4%
VITAMIN B12 6 mg 95%
VITAMINE C 38 mg 76%
CALCIUM 2.2 mg 1%
IJZER 19.6 mg 248%
MAGNESIUM 24.0 mg 6%
FOSFOR 305 mg 30%
ZINK 2.2 mg 14%
KOPER 0.2 mg 8%

 

Niacine

Rundermilt is rijk aan niacine (vitamine B3). Een portie van 100 gram milt levert bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Niacine speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van de hersenen.

IJzer

Zoals gezegd is rundermilt rijk aan ijzer. 100 gram mil voorziet je van 250% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. IJzer is belangrijk om zuurstofrijk bloed te hebben.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het rundermilt rijk is aan heemijzer, wat een vorm van ijzer is die een hoge biologische beschikbaarheid heeft. Dat betekent dus dat het beter wordt opgenomen dan non-heemijzer, de vorm van ijzer die je terugvind in planten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is ook royaal aanwezig in rundermilt. Vitamine B12 is betrokken bij tal van verschillende processen in het lichaam. Zo is het betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en is het betrokken bij energiemetabolisme.

Ga voor grasgevoerd

Wanneer je rundermilt gaat kopen dan is het raadzaam om dit te doen van een dier dat biologisch is gemest en grasgevoerd is. Runderen die een grasgevoerd dieet hebben gevolgd zonder toevoegingen van antibiotica of groeihormonen leveren vaak vlees dat het beste profiel heeft qua voedingstoffen (en smaak!).

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hi, I recently moved to the Netherlands (Amsterdam, ofc lol) and I would like to know where I can buy the best meat for the best price, especially looking to eat safe raw meat and organs. I already tried a few websites like Grutto but I can’t stand dry aged…
  I don’t mind taking the train to a farm if I have to.
  Thank you in advance.

  1. Hi Willem,

   You can go for zorgnatuur.nl en woestegrond.nl. Not particularly cheap, but the quality is good!

   Also here in the south of The Netherlands, there is a farm called destoerderij.nl, who sells water buffalo meat, from animals who had a natural grass fed diet.

   Hope this info helps you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *