Collageenpoeder: Het Ultieme Carnivoor Supplement

Als je al bekend bent met het carnivoor dieet, dan weet je dat het draait om het omarmen van alles wat dierlijk is – van een sappige steak tot een voedzaam eitje.

Dit dieet kan je helpen om je gezonder en energieker te voelen, dankzij de kracht van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Maar sta je ook stil bij het soort eiwitten dat je binnenkrijgt?

Hoewel het carnivoor dieet rijk is aan veel voedingsstoffen, kan het zijn dat je weinig collageen binnenkrijgt uit je voeding. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen nou eenmaal niet vaak gegeten worden.Denk bijvoorbeeld aan collageenrijke voedingsmiddelen zoals bottenbouillon of bepaalde orgaanvlees, die niet altijd deel uitmaken van ons dagelijks menu.

Collageenpoeder biedt een eenvoudige en effectieve manier om alsnog extra collageen binnen te krijgen. Het is niet alleen makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse routine, maar het ondersteunt ook de gezondheid van je huid, haar en gewrichten – allemaal belangrijke aspecten die bijdragen aan je algehele welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op hoe collageenpoeder jouw carnivoor dieet kan aanvullen en verrijken.

Collageen: Het Vierde Macronutriënt?

Waarschijnlijk ben je vast wel bekend met de drie macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. (Al rekenen sommigenalcohol ook tot de macronutriënten).

En misschien ben je ook wel bekend met Mark Sisson, één van de grondleggers van het Paleogedachtegoed. De basisgedachte is om te eten zoals de jagers-verzamelaars dat deden voordat de landbouw werd uitgevonden. Dit dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen die kunnen worden gejaagd of verzameld, zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden, fruit, groenten en beperkte hoeveelheden wortels en knollen.

Echter, tegenwoordig volgt Mark Sisson een voornamelijk carnivoor dieet. En hierbij neemt hij slechts een paar supplementen. Over het algemeen vindt Sisson dat suppletie van vitaminen en mineralen tijden een carnivoor dieet niet nodig is, maar hij raadt wel een ander supplement aan: collageenpoeder.

Volgens Sisson moet collageen worden aangemerkt als het vierde macronutriënt, naast vetten, eiwitten en koolhydraten dus.

In de video hieronder legt hij uit waarom:

Sisson geeft aan dat de matrix van collageen (de samenstelling en opbouw van de collageenpeptiden) uniek is en slechts in een zeer beperkt aantal collagene voedingsmiddelen te vinden is.

In welke voedingsmiddelen vind je collageen?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen of die de collageenproductie in het lichaam kunnen stimuleren, omvatten:

 1. Bottenbouillon: Gemaakt door botten (vaak van kip of rund) lang te koken, wat de afgifte van collageen en andere heilzame mineralen bevordert.
 2. Gelatine: Afkomstig van gekookt collageen, vaak gebruikt in jello en andere gelatineachtige desserts.
 3. Vlees met een hoog bindweefselgehalte: Zoals ribben, schenkels, nek en oren, vooral van rund, varken en kip.
 4. Vis en schaaldieren: Vooral vis met de huid er nog aan, zoals zalm, en schaaldieren zoals garnalen, bevatten collageen.
 5. Eierschalen en eiermembranen: Deze bevatten collageen en andere eiwitten die nuttig zijn voor de collageenproductie.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een goed collageenpoeder of collageensupplement?

Bij het uitkiezen van een hoogwaardige collageensupplement zijn er enkele belangrijke factoren om op te letten:

 1. Type Collageen: Er zijn verschillende types collageen, zoals type I, II, en III, die elk hun eigen functies hebben. Type I en III zijn voornamelijk goed voor huid, haar en nagels, terwijl type II vaak wordt gebruikt voor de gezondheid van gewrichten en kraakbeen.
 2. Bron: Collageensupplementen worden meestal gewonnen uit runderen (bovine), varkens (porcine), kippen, of vis (marine). Marine collageen, afkomstig van vis, wordt vaak als superieur beschouwd vanwege de kleinere deeltjesgrootte, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.
 3. Kwaliteit van de Bron: Zoek naar supplementen die afkomstig zijn van grasgevoerde, biologische, of wild gevangen bronnen om de kans op blootstelling aan toxines en hormonen te minimaliseren.
 4. Hydrolyseproces: Gehydrolyseerd collageen, ook bekend als collageenpeptiden of hydrolysaat, is makkelijker te absorberen. Dit proces breekt het collageen af in kleinere eenheden, waardoor het lichaam het gemakkelijker kan gebruiken.
 5. Additieven en Vulstoffen: Controleer op onnodige additieven, vulstoffen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Een zuiver product heeft deze niet nodig.
 6. Allergie-informatie: Als je allergisch bent voor bepaalde bronnen (zoals vis of schaaldieren), kies dan voor een supplement dat afkomstig is van een andere bron.
 7. Transparantie van de Fabrikant: Betrouwbare merken zijn vaak transparant over hun productieprocessen, de herkomst van hun ingrediënten, en bieden gedetailleerde informatie over hun producten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van collageenpoeder?

Het nemen van collageenpoeder kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, vooral omdat collageen een essentieel eiwit is dat in veel delen van het lichaam voorkomt. Hier zijn enkele potentiële voordelen:

 1. Verbetering van Huidgezondheid: Collageen is cruciaal voor de elasticiteit en hydratatie van de huid. Supplementen kunnen helpen bij het verminderen van droogheid en de vorming van rimpels.
 2. Gezondheid van Gewrichten en Botten: Collageen helpt bij het behouden van de integriteit van kraakbeen, het weefsel dat onze gewrichten beschermt. Het nemen van collageensupplementen kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het risico op degeneratieve gewrichtsaandoeningen.
 3. Versterking van Nagels en Haar: Regelmatige inname van collageen kan bijdragen aan sterkere nagels en kan helpen bij het verminderen van broosheid. Ook kan het bijdragen aan gezonder en mogelijk dikker haar.
 4. Ondersteuning Spijsvertering en Darmgezondheid: Collageen is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van de darmwand. Het kan helpen bij het versterken van de darmwand en het voorkomen van darmpermeabiliteit, een factor die wordt geassocieerd met diverse darmproblemen.
 5. Spiermassa en Kracht: Collageen bevat aminozuren die essentieel zijn voor het opbouwen van spiermassa. Het kan nuttig zijn voor spierherstel, vooral bij ouderen en mensen die regelmatig aan krachttraining doen.
 6. Hartgezondheid: Er zijn aanwijzingen dat collageen kan helpen bij het behouden van de gezondheid van bloedvaten en daarmee bijdraagt aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Wat is een goed collageensupplement?

Eén van de beste collageenproducten op de Nederlandse markt is Optimum Collageen van het merk Optimum Keto. Dit product bestaat uit vier verschillende soorten collageen (gehydrolyseerd rundercollageen, gehydrolyseerd viscollageen, runderkraakbeen en eierschaalmembraancollageen).

Dit betekent dat je een breed spectrum aan verschillende typen collageen binnenkrijgt. Daarnaast bevat Optimum Collageen ook extra voedingstoffen zoals biotine, vitamine C en mangaan die de aanmaak van bindweefsel en collageen in het lichaam ondersteunen.

Meer weten over Optimum Collageen? Klik dan hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *