Is het Carnivoor Dieet hetzelfde als een Keto Dieet?

Een vraag die vaak voorbij komt is of het carnivoor dieet hetzelfde als het keto dieet? En of er dus gesproken kan worden van een keto carnivoor dieet.

Om deze vraag te beantwoorden is het zaak de kenmerken van beide eetwijzen eens naast elkaar te leggen.

Als je naar het carnivoor dieet kijkt, dan is het onderliggende principe vrij simpel: je eet louter dierlijke producten. Maar wat is een keto dieet?

Bij een keto (of ketogeen) dieet wordt vooral gehamerd op het beperken van de koolhydraatconsumptie. Binnen een standaard keto dieet is er echter wel ruimte om groenten en (met mate) bepaalde fruitsoorten.

Ook ligt bij een ketogeen dieet de nadruk op het eten van vetten, om de productie van ketonen te stimuleren.

Waar een carnivoor dieet zich dus met name richt op het uitsluiten van voeding die niet van dierlijke oorsprong is, richt een keto dieet zich voornamelijk op het uitsluiten van suikers en koolhydraten.

Maar, de oplettende lezer zal zich nu bedenken dat een carnivoor dieet dieet dus in principe ook keto is.

En dat is ook zo.

Je kunt met een carnivoor dieet ook in ketose raken.

Want gezien je louter dierlijke producten eet, krijg je per definitie ook vrijwel geen suikers binnen.

Dierlijke producten bestaan voornamelijk uit vetten en eiwitten.

Veel van de gezondheidsvoordelen van een keto dieet komen dan ook overeen met die van een carnivoor dieet.

Een aantal van deze voordelen zijn..

  • Gewichtsverlies / vetverlies

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het eten van veel vlees en dierlijke vetten ervoor zorgen dat je zelf ook dik wordt.

Maar het tegendeel is waar.

Want net zoals bij een keto dieet krijg je met vlees en dierlijke vetten weinig suikers binnen, waardoor je in ketose rijkt. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en weinig insulinepieken.

Insuline is het vetopslag hormoon bij uitstek, en bij het beperken van koolhydraten circuleert er veel minder van dit hormoon in je lichaam.

Daarbij is het bij een carnivoor dieet ook niet aannemelijk dat je structureel teveel calorieen eet. Vlees, eieren, kip, vis, boter, orgaanvlees… het zijn stuk voor stuk zeer verzadigende voedingsmiddelen. Hierdoor werkt een carnivoor dieet hongerstillend en het voorziet je voor lange periodes van de benodigde energie.

  • Cognitieve / mentale helderheid

Een van de redenen waarom het keto dieet zo populair is, is omdat het ervoor zorgt dat je ook op mentaal vlak beter kunt gaan functioneren. Het beperken van koolhydraten brengt als voordeel met zich mee dat de lever zogenaamde ketonen gaan produceren.

Ketonen zijn energiedeeltjes die de lever gaat maken bij een gebrek aan glucose. En wat blijkt? De hersenen zijn DOL op ketonen.

Ze zijn een zeer efficiënte bron van energie voor de hersenen.

Niet voor niets rapporteren veel mensen dat zij bij het volgen van een ketogeen dieet een helderheid ervaren in hun hoofd. Alsof er een mist is opgetrokken en ze meer mentale energie en focus krijgen.

Gezien je met een carnivoor dieet ook ketonen kunt produceren is dit ook op deze eetwijze van toepassing.

  • Minder ontstekingen

Er zijn onderzoeken waarbij is gebleken dat een koolhydraatarm dieet gedurende 12 weken leidt tot minder ontstekingswaarden in vergelijking met een koolhydraatrijk dieet. Dit kan erop wijzen dat eetwijzen zoals keto en carnivoor ervoor zorgen dat er minder chronische ontstekingen plaatsvinden in het lichaam.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat suikers een bekende bron van ontstekingen kunnen zijn in het lichaam.

Meer weten over wat het carnivoor dieet voor jouw gezondheid kan betekenen? Lees dan het artikel over de Gezondheidsvoordelen van een Carnivoor Dieet.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *