Waarom Lever een Superfood is!

Als er 1 voedingsmiddel de titel “Superfood” verdient op deze aardbol, dan is het lever.

Bij de vaakmisbruikte term superfood denken mensen vaak aan speciale besjes die ergens boven op een berg in Peru groeien of een andere antioxidantrijke tropische vrucht.

Maar als we echt heel kritisch gaan kijken naar welke voedingsbron jou het meeste geef qua essentiële vitaminen en mineralen dan is lever de absolute nummer 1.

Wat is lever?

De lever is een belangrijk orgaan in mensen en dieren. Over het algemen is het het grootste interne orgaan en het heeft verschillende belangrijke functies, zoals:

 • Het filteren van medicijnen en andere schadelijke stoffen uit het bloed
 • Opslag van glucose, ijzer, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen
 • Verwerken van verteerde voeding uit de darmen

Lever, samen met ander orgaanvlees, was voorheen altijd een heel populair stuk vlees. Maar tegenwoordig wordt spiervlees (zoals ribeye, entrecote en biefstuk) verkozen boven orgaanvlees.

En dat terwijl orgaanvlees juist veel nutriënten bevatten. Lever in het bijzonder.

Mensen zijn vaak geneigd om aan groenten en fruit te denken als ze voeding kiezen die hun voorziet van vitaminen en mineralen.

Een kleine hoeveelheid lever kan je voorzien van 100% van de ADH van verschillende voedingsstoffen. Daarnaast bevat lever veel hoogwaardige eiwitten.

Er zijn verschillende dieren waarvan je de lever kunt eten, de meest gangbare/verkrijgbare zijn rund, kip, eend, lam en varken.

Lever is een zeer goede bron van voedingsstoffen.

Zoals gezegd bevat lever een zeer goed profiel van voedingstoffen. Onderstaand lijstje geeft je een indruk welke vitaminen en mineralen je zoal aantreft in 100 gram runderlever.

 • Vitamine B2 (riboflavine). Ongeveer 1000% van de ADH Vitamine A vind je terug in 100 gram runderlever. Vitamine A is belangrijk voor het behoud van goed zicht, het immuunsysteem en voortplanting. Ook helpt het organen zoals het hart en nieren om goed te functioneren.
 • Vitamine B9 (folaat), 65% van ADH. Net als Vitamine B12 speelt vitamine B9 een belangrijke rol bij de vorming van DNA.
 • IJzer. 80% van de ADH. IJzer is een essentiële voedingsstof die betrokken is bij zuurstoftransport in het bloed.
 • Koper. Lever bevat per 100 gram maar liefst 1620% van de ADH. Koper functioneert als een schakel die verschillende enzymen activeert om energieproductie, ijzermetabolisme en hersenfunctie te regelen.
 • Vitamine B12 (cobalamine): Een portie van 100 gram lever bevat maar liefst 3460% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor het vormen van rode bloedcellen en DNA. Ook is het betrokken bij een gezonde hersenfunctie

Hoe kun je lever eten?

Wanneer je de volledige voedingswaarde van lever wil benutten dan is het eigenlijk het beste om deze rauw te nuttigen.

Vind je de smaak en/of textuur van lever niet zo lekker?

Je kunt dan proberen om de lever in kleine blokjes te snijden, zodat er (bijna) niet op hoeft te kauwen.

Ook kun je de lever eerst in melk of citroensap laten weken. Op deze manier wordt de sterke kenmerkende smaak wat geneutraliseerd. Ook kun je opteren voor kalfslever. Deze is van nature ook milder van smaak.

Een alternatief voor het eten van lever?

Mocht je lever nu echt niet lekker vinden, dan kun je ook kiezen lever in de vorm van een supplement.

Liver Powder van Now Foods bevat o.a. het beste Argentijnse rundvleesleverpoeder!

Liver Powder Now Foods eigenschappen:

Liver Powder van Now Foods biedt een handige manier om de gezondheid en de voedingswaarde van de lever te verkrijgen zonder het ongemak. De poeder is afkomstig van verse, hormoonvrije Argentijnse runderlever die zorgvuldig is verwerkt om de kwetsbare voedingselementen te behouden. Bestel nu en zie de resultaten zelf!

Liver Powder Now Foods kenmerken:

 • 340 g
 • Argentijns rundvlees
 • Gedroogd
 • Niet ontvet
 • Iedere dosering bevat 10 gram gevriesdroogde Argentijnse runderlever

Klik hier om op een makkelijke manier hormoonvrije, Argentijnse runderlever aan jouw dagelijkse voeding toe te voegen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *