Vrouw eet rood vlees.

Steeds meer ijzertekort onder vrouwen: het gevolg van een plantaardige lifestyle?

Recentelijk werd in de landelijke dagbladen aandacht geschonken aan het feit dat een steeds grotere groep vrouwen te maken heeft met bloedarmoede. Je ziet een screenshot van dit krantenartikel hieronder

Krantenartikel van het Algemeen Dagblad over de gevolgen van het minderen van rood vlees
Bron: AD.nl

Er is de laatste jaren een opmerkelijke toename van het aantal mensen dat ervoor kiest om minder of zelfs helemaal geen vlees te eten. Terwijl velen deze keuze maken vanuit ethische, milieugerichte of gezondheidsredenen, wijst recent onderzoek aan de Wageningen Universiteit erop dat deze levensstijlverandering niet zonder gevolgen is voor de gezondheid. Vooral vrouwen blijken vatbaarder voor de negatieve effecten van een vleesloos dieet.

Hans Verhoef, universitair hoofddocent en voedingsonderzoeker, ontdekte dat maar liefst een kwart van de moderne vrouwen lijdt aan bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort, vaak zonder zich hiervan bewust te zijn.

IJzer is cruciaal voor ons lichaam: het transporteert zuurstof in het bloed en zorgt voor zuurstofopslag in de spieren. Een tekort kan leiden tot symptomen als vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid.

Interessant is dat vlees altijd een primaire bron van ijzer is geweest voor de mensheid. Onze vroege voorouders consumeerden een dieet dat rijk was aan vlees. Vlees is een uitstekende bron van ijzer.

Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen zich afkeren van vlees en kiezen voor een plantaardig dieet, wat leidt tot een verminderde inname van ijzer. Daarnaast remmen bepaalde stoffen in graanproducten, die nu vaker worden geconsumeerd, de opname van ijzer.

Specifiek voor vrouwen speelt menstruatie een belangrijke rol in de ijzerbalans. De gemiddelde moderne vrouw menstrueert aanzienlijk vaker in haar leven dan vrouwen in de oertijd. Dit verhoogde bloedverlies, gecombineerd met een verminderde inname en opname van ijzer, zorgt voor een verhoogd risico op bloedarmoede.

Het is verontrustend dat dit groeiende gezondheidsprobleem onder vrouwen zo lang onder de radar heeft kunnen blijven. Een reden hiervoor, suggereert Verhoef, is het gebrek aan aandacht en kennis over menstruatie en de gezondheid van vrouwen in het algemeen.

Verhoef stelt dat ijzerpillen een uitkomst kunnen bieden.

Maar de oplossing kan veel simpeler en gezonder zijn. Eet gewoon meer (rood) vlees.

De resultaten van het onderzoek naar bloedarmoede onder vrouwen vormen een sterk argument voor het belang van vlees in ons dieet. Het onderstreept het belang van het vinden van een evenwichtige levensstijl en voedingskeuzes die rekening houden met onze biologische en evolutionaire behoeften. Vlees is een superfood en het zou ook als zodanig moeten worden gezien.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *