De Gezondheidsvoordelen van een Carnivoor Dieet

Wanneer je een nieuwe eetwijze adopteert dan doe je dit waarschijnlijk omdat je niet te tevreden bent met je huidige manier van eten.

Misschien heb je weinig energie gedurende de dag? Misschien ben je te zwaar?

Zulke omstandigheden kunnen een reden zijn om het carnivoor dieet te volgen. In dit artikel zullen de gezondheidsvoordelen van het carnivoor dieet worden besproken.

Het kan helpen om ontstekingen tegen te gaan

Door suiker- en koolhydraatconsumptie flink terug te schroeven tijdens een carnivore eetwijze kun je er ook voor zorgen dat lichaam minder ontstekingsvorming kent.

Ook zul je tijdens een goed samengesteld carnivoor dieet (dat wil zeggen: met kwalitatief goed vlees) minder slechte en bewerkte vetten binnenkrijgen. Ook dit is goed om ontstekingen tegen te gaan.

Het biedt de mogelijkheid om bepaalde auto-immuun gerelateerde klachten en symptomen tegen te gaan.

Wanneer je een eetwijze hebt die vrijwel geheel uit vlees bestaat dan schrap je logischerwijze ook een behoorlijk aantal allergenen die een allergische reactie of auto-immuunreactie kunnen uitlokken.

Denk bijvoorbeeld het ontbreken van gluten of andere allergenen die in planten voorkomen.

Er zijn veel anekdotes te vinden van mensen die dankzij het schrappen van plantaardige voeding hun symptomen hebben weten op te lossen. Dit varieert van mensen die hun chronische depressie hebben overwonnen tot mensen die eczeem en acné verlost zijn geraakt.

Helpt mogelijk tegen spijsverteringsproblemen

Het carnivoor dieet bestaat voornamelijk uit zeer makkelijk verteerbare voedingsmiddelen waar weinig overblijfselen van in de darmen achterblijven. Dit in tegenstelling tot plantaardige voeding die veel (moeilijk verteerbare) kan bevatten.

Dat er weinig overblijfselen van vlees in de darmen komt omdat vlees vrijwel in zijn geheel bestaat uit eiwitten en vet. Deze macronutriënten worden in de dunne darm opgenomen. Hierdoor blijven er weinig stoffen over die in de dikke darm kunnen zorgen voor irritatie of ontstekingen.

Voor mensen die darmproblemen kampen is dit natuurlijk een verademing. Het geeft de darmen de kans om te herstellen.

Het carnivoor dieet brengt je in ketose

Wanneer je het carnivoor dieet volgt dan eet je vrijwel geen koolhydraten meer. Je volgt dus een eetwijze die een soort keto dieet is. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose raakt.

Ketose betekent dat je lichaam overschakelt op een ander metabolisme, waarbij de verminderde consumptie van suikers wordt opgevangen door de lichaamseigen aanmaak van ketonen.

Dit zijn energiedeeltjes uit vetzuren worden aangemaakt. Er zitten diverse voordelen aan het gebruik van ketonen als brandstof. Ze vormen een uiterste goede energiebron voor je hersenen bijvoorbeeld.

Als het lichaam overschakelt van koolhydraten naar ketonen zijn er een aantal aspecten die veranderen:

  • Het afbreken van de vetcellen wordt verhoogd.
  • Het afbreken van de spiercellen wordt verminderd.
  • Het energieniveau blijft hoog.
  • Het behouden van vocht wordt verminderd.

Vlees bevat specifieke voedingstoffen

Vlees is rijk aan voedingstoffen die je niet snel terugvindt in andere voedingsmiddelen.

Zo bevat het carnosine, wat een krachtige antioxidant is. Ook bevat het carnitine, dat een belangrijke rol speelt bij vetmetabolisme.

En ook andere stoffen zoals creatine, taurine, zink en Vitamine B12 komen grote (en goed opneembare!) hoeveelheden voor in vlees.

Vitamine B12 komt zelfs alleen maar exclusief voor in dierlijke producten.

Dit maakt van vlees een superfood. Meer hierover kun je lezen in het artikelen Waarom Vlees een Superfood is.

Het volgen van een carnivoor dieet levert dus in interessante voordelen.

Er zijn diverse interessante boeken die jou helpen om op een makkelijker manier het carnivoor dieet te gaan volgen. Denk bijvoorbeeld aan het boek Carnivore Code van Dr. Paul Saladino of The Carnivore Diet van Dr. Shawn Baker.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *