Waarom is grasgevoerd vlees beter en gezonder?

Waarom is grasgevoerd vlees beter en gezonder?

Zoals je misschien wel weet zijn runderen grazers. Dit houdt in dat ze zich het liefste voeren met gras.

Het hele maagstelsel van grazers is ingesteld op het verwerken van gras.

Wellicht weet je dat runderen zogenaamde herkauwers zijn. Dit betekent dat ze het gras dat ze eten niet meteen verteren zodra ze het eten.

Nee.

Een koe kauwt maar heel kort op het voer en slikt het gelijk door, waarna het via de slokdarm in de pens terecht komt. In rust rispt de koe een ‘bal’ voer terug in de mond. Hier herkauwt de koe langer op. Het fijngemalen voer gaat weer terug de pens in en wordt via de pens, netmaag, boekmaag (voorvertering) en lebmaag verteerd.

Koeien zijn dus gespecialiseerde graseters. Terwijl ze minder goed andere bronnen van (kracht)voer kunnen verwerken zoals mais en soja.

Vlees dat afkomstig is van koeien die niet grasgevoerd zijn bevat vaak meer vet en tevens is de vetzuursamenstelling minder interessant vanuit een gezondheidsperspectief. Het eten van mais, soja en andere industriële veevoeders zorgt er voor dat het vlees inlevert aan kwaliteit op het gebied van gezonde vetten en nutriënten.

Grasgevoerd vlees bevat over algemeen meer omega-3 vetzuren en tevens bevat het meer CLA (geconjugeerd linolzuur). Dit zijn vetzuren die een ontstekingsremmende werking kennen in het lichaam.

Bij de meeste mensen staan vooral vette vissoorten zoals zalm en makreel bekend als bronnen van gezonde omega-3 vetzuren, maar grasgevoerd rundvlees is hier dus ook een goede bron van.

Om deze reden opteer je idealiter dus altijd voor grasgevoerd en biologisch vlees.

Zo krijg je niet alleen méér gezonde vetzuren binnen, maar ook zijn deze dieren niet (of in ieder geval veel minder) behandeld met antibiotica en groeihormonen.

Dus ook op het gebied van voedselveiligheid zit je met biologisch grasgevoerd vlees aan de juiste kant van de streep.

Meer weten over het verbeteren van jouw gezondheid met het carnivoor dieet? Lees dan ons artikel over de Gezondheidsvoordelen van het Carnivoor Dieet!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Waar bestel jij je vlees? Vlees is best prijzig al wil je het goede grasgevoerde vlees hebben. Weet jij een adres die een goede prijs handteert?

  1. Hey Reinier,

   Bedankt voor je berichtje.

   Ik wissel af tussen zorgnatuur.nl, dewoestegrond.nl en ik haal vlees bij een plaatselijke boerderij.

   Je hebt gelijk, grasgevoerd is inderdaad duurder. Als ik het online koop dan probeer ik zoveel mogelijk prijzen te vergelijken en als ik ergens een interessante aanbieding zie, dan koop ik groot in en laad ik mijn vriezer vol.

   Zo kan ik toch de kosten enigszins drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *